.: cATataN MemOri :.

Monday, July 30, 2012

.: Puisi - Bisikan Hati Ramadhan :.


Assalamu'alaikum w.b.t


Ramadhan Kareem utk semua pengunjung di sini khususnya, dan buat seluruh muslimin dan muslimat umumnya. Teruskan utk pose ye,,jgan ponteng2 tw! n jgn cbe utk 'menguruskan' pahala puasa anda yep :D pham kan?


Erm..sekadar nk imbas kenangan. Ini merupakan satu puisi yg pernah dipersembahkan sempena Majlis Penutup RIFQAH PASUM 2011(Program Ihya' Ramadhan) bersamaan Ramadhan 1432H. Sangat menarik gaya persembahan - yg penuh 'feeling' omputih ckp - drp 3 org (sorg stdnt APIDS & 2 org stdnt PASUM) - sayangnya xde video rakaman dye utk diletakkan di sini :( - lebih2 lg penghayatan dr isi pendeklamasian (betul ke perkataan nie?) puisi trsebut. 


Nota: Buat anda jua,,sila baca dengan nada puitis bersama mata hati.


*Err..tajuk sbenar dye xtw ler. so letak jelah tajuk nie..huhu


p/s: Tak lupa, sila 'play' utk yang ini,sebelum meneliti puisi di bawah ini(sbb pernah digunakan sbg 'music background' semasa pendeklamasian puisi):




Bisikan Diri Ramadhan

Ramadhan ini..
Yang datang menjengah kita kembali
Membawa seribu kesucian
Mengendong sejuta keberkatan
Yang pasti ia merupakan hadiah berharga dari Tuhan

Ramadhan ini...
Yang mengajak kita kembali
Mensucikan diri pada Ilahi
Mengabdikan roh hanya buat Sang Rabbi
Yang pasti keikhlasan dijiwai

Ramadhan ini...
Yang mendambakan kita kembali
Menjauhi dosa dan noda duniawi
Mendekati pahala dan ganjaran ukhrawi
Yang pasti taubat selalu diinsafi

Ramadhan ini...
Yang menjana kita kembali
Berbakti teguh pada si bumi
Bermaafan sesama manusiawi
Yang pasti Sang Tuhan itu ar-Rahimi

Ramadhan itu...
Yang mengajar kita kembali
Izzahnya pada ruhhi
Sucinya dalam hati
Berkatnya untuk diri

Dan Ramadhan itu...
Sempurna tarbiyahnya mendidik hati
Yang keras mencari lembut
Yang hitam merubah putih
Yang rosak membaik pulih

Hanya Ramadhan ini...
Tersimpan rahsia malam seribu bulan
Yang dirahmati Tuhan seluruh alam
Yang menjanjikan berlipat ganda amalan
Penantian yang penuh keimanan

Sesungguhnya Ramadhan ini...
Mungkin yang terakhir buat kita
Setiap amalan perlu kesungguhan
Setiap ibadah lahir ketaqwaan
Setiap ganjaran menjadi ransangan
Agar kejayaan menjadi milik kita sebagai insan


Ariff Firdaus & Rakan-rakan
25 Ogos 2011 bersamaan 25 Ramadhan 1432H
Dewan Gemilang Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah (Kolej Ke-12)
Universiti Malaya Kuala Lumpur
READ MORE..
Lebih banyak lagi kenangan pada masa akan datang =)

Thursday, June 21, 2012

.: Musafir Tiga Minggu : Pelbagai Peristiwa Menarik Dilalui :.


17 Mei 2012

Sekembalinya diri dr APIUM Nilam Puri lewat ptg,aku terus bergegas mempersiapkan diri utk meneruskan permusafiran ke Kuala Lumpur mlm nie jgak.Tinggal brapa jam lg nie! Letih belum hilang lg, dek memecut dgn laju tyme balik semula ke kampung hlman. Program ‘Bilik Gerakan’ (BigGer) sebenarnya bermula seminggu lbih awal,tp disebabkan aku nk hadirkn diri utk program Friendly Comparative Religion (FCR) Fasa 1 yg diadakan pd 19 & 20 Mei nie,so aku kena bertolak awal lar,even bile fikir balik tyme 2 “nk buat ape ek kt tempat org dlm seminggu nie”. Nak2 tumpang kt rumah org plak-actually rumah kwn-takkan nk memandai2 aje. Targetnya menginap secara x rasmi kt rumah nenek Fakhrul di Shah Alam.ementara waktu nie. Tp aku rase gembira,sbb nilah peluang utk aku nk tmbhkan lg pgalaman setelah sekian itunya menjadi impianku selama nie.

Program FCR tu,sebenarnya Fakhrul dh lme nkkan aku hadir utk fasa 1 nie. Kwn2 aku yg lain spt Asqa & bberapa org perempuan dh pun pergi,cuma aku sorg je. Aku plak ssh nk cari waktu tyme tgh2 duk bersibukan mgadap tutorial dan kuliah waktu kt PASUM dlu. Opss..ade lg,Syed. Tp dgr khabar Syed pun xdpt dtg jugak. Adoi kesiannya..tak smpai jgak hajat dye. Rashid pun akn turut ikut skali. Bberapa kali jgak dye merancang pertemuan dgn aku bila smpai ke KL nanti. Supaya senang nk pergi sme2 lpas nie.

Ok,roger. Dh maklumkan kt Fakhrul dan Rashid. Zoom! Bertolak ke KL!

18 Mei 2012

Bas tiba di Hentian Putera,KL sblom subuh menjelma. Usai berjemaah di surau,aku terserempak dgn Fatah. Eh,ade plak mamat nie kt sini, nada terkejut dlm hati. Segera aku merapatinya.

“Assalamu’alaikum. Eh guane mu ad kt sni eh?”
“Wa’alaikumussalam. Aku g balik kg. jap. Lme dh rase x balik nie. Alang2 ad mse awl2 mggu ‘study week’ nie aku ambik r peluang. Lpas nie ad kelas lg. Dh mu bkn cti dh ke? Ad nape mari nie?”
“Owh,,aku nk g program BigGer nie,tp nk g program FCR dlu esk,ttg prbandingn agama”
“Owh,yg program BigGer tu aku ad gop skali ekgi.”
“La yeke? Bagus r”

Pagi hari terus merangkak

“Dh kite nk naik teksi ke teksi ke nk guna LRT?”
“Drp wt guna pitih g naik teksi,baik r aku derma pitih kt Palestin. Naik LRT je. Hahaha..”
“Hahaha..” Ok,suatu tazkirah di awl pagi ye. Senyum dlm hati cuma.

***

“Okay,kita berpisah dlu. Jumpa lg nanti neh”
“Orait. Selamat blajo. Hehe”

Depan pintu masuk utama UM kami berpisah. Fatah meneju ke Kolej 1,manakala aku mengaturkn lgkah mnuju ke KK12,tmpat di mana aku mengatur pertemuan dgn Rashid. Sampai di hdpn kolej,aku mndpti suasana begitu lengang. Cuma kelihatan bbrapa kerat org shj. Maklumlah dh stdent2 degree tamat minggu kuliah. Stdent2 asasi pun dh lme x ada. Tinggal 1 minggu lg utk kemasukan sesi baru plajar PASUM. Terbayang akn langkahan kwn2 sePASUMku,,yg sibuk berulang-alik antara  kolej kediaman dgn bgunan kuliah. Aku meneruskan lgkah ke Blok B dan menunggu di sana. Suasana pagi hari masih lg menyelubungi ruang legar kolej kediaman yg indah.

***

“Maaf bnyk2,ana rase mmg xdpt jgak nk join FCR. Nk utamakan ‘interview’ dlu..huhu. Tak ape ke anta pergi seorg nie?” Rashid mengeluarkan kata putus,stlh berbincang dgn baik ttg konflik yg melanda secara mengejut. Waktu tu kami sedang bersiap-siap utk menunaikan solat Jumaat di Masjid APIUM.

“Erm..takpe2. Kalau tu yg lbih baik utk anta,silakn. Ana ok aje. InsyaAllah tyme BigGer kita blh jumpa lg kn?

“Erm..btol tu. Maaf skali lg tau..huhu. Sampaikan salam ana kt Fakhrul ye.
“InsyaAllah”
“Bila nk bertolak keluar?”
“Ptg nie insyaAllah”


Stadium UM yg bakal dibina -ambil sewaktu pulang dr masjid API-

Lewat ptg aku melajukan lgkah menuju ke stesen LRT Universiti x jauh dr kampus utk menaiki bas khas menuju ke Shah Alam.

“Eh,mcm knal je” Aku prasan seseorg yg familiar yg jgak sedang menunggu bas

“Assalamu’alaikum. Muslihin rupanya.” Kami berjabat tgn.
“Wa’alaikumussalam. Eh Furqan. Dari mana nk ke mana nie?”
“Dari KK12 td,nk pergi rumah Fakhrul kt Shah Alam. Anta dr mana plak?”
“Shah Alam ke? Rumah ana pun kt situ gak. Td ana kt DTC,ad karnival ‘Jom Masuk UM’ tgh handle stu pameran bku. Lpas nie nk balik rumah trus”
“Yeke? Kalu gitu kita skali la nie”

Lalu lintas di lebuh raya semakin sibuk dan sesak.

“Furqan, nie junior sekolah ana. Dye pun dpt twrn masuk PASUM thn nie”
“Owh yeke? Tahniah2.. blajar brsgguh2 ye”

Aku brjbt tgn dgnnya. Lantas kami bersembang2 rancak buat seketika sementara menunggu kedtgn bas.

***

Setelah selesai berjemaah Maghrib brsme Muslihin di Masjid Negeri Selangor, aku bergegas berjumpa dgn Fakhrul yg menungguku di bhgian bwh. Tampak segak dgn berbaju Melayu putih dan bersandagkn beg hitam,kami bersalaman dgn penuh gembira.

“Eh Muslihin ad kt sini jgak? Ad ape2 ke?”
“Ana mmg tinggal kt sini. Tak jauh sgt dr rumah anta pun. Erm jom pulang ke rumah sme2”
“Yelah, perut dr td mintak diisi nie”

Aku ketawa kecil. Sorry bnyk2 Fakhrul agak lewat smpai. Lpas nie kita mkn neh. Hehe

19 & 20 Mei 2012

Sepanjang 2 hari ber’FCR’ yg brtmpt di ISS Setiawangsa,bnyk skali ilmu dan pengetahuan tlh aku pelajari,antaranya brkenaan dgn latar blkg agama non-muslim iaitu Kristian,Hindu,dan Buddha. Dan nilah antara slot2 utama yg tlh aku lalui ialah 'kenapa perlu berdakwah',hal2 brkaitan dgn agama lain spt Hindu,Buddha and mostly Kristian. Bnyk tuu..


Bro Engku Fauzi


Antara speaker yg bg talk. Kenalkah anda? (kecuali yg tgh tu..hehe)


Sepanjang hari nie jgak aku dpt berkenalan dgn ramai peserta yg trut berada di sana. Makin bertambah silaturahim rasanya. Alhamdulillah..

Ha, xlpe jgak dgn stu event yg kukira ‘as a present’ antara kedua2 hari. Setelah aku dan Fakhrul pulang dr program hr pertama ketika mlm menjd pgganti kpd siang,

“Weyh Furqan,,jom main bowling. Mak Cik aku ajak nie”
“Eh yeke?? Erm..ok kot. Best jgak”
“Nanti ble smpai kt stesen perhentian bas Mak Cik akn dtg jemput kita”

Angguk

Okey,knape aku blh ‘gilakn’ dlm meminati bowling game nie,ad story behind the scene maa.. Ad mse aku citer lar..huhu

So lpas dh men 2 ktorg pun g isi perut dgn mengunjungi restoran. Spjg prjlanan nie lar aku dpt mghayati suasana di Shah Alam nie. The new world for me. Tambah pengalaman.


Tempat 'tournamnt' kitak! hehe =)

Happy Family =)


21-23 Mei 2012

Inilah masa penuh utk aku mengenali bumi Shah Alam sepenuhnya. Bermula dgn Masjid Negeri Selangor atau Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah,Perpustakaan Negeri Selangor, Mall2,rumah kondo Mak Cik Uda,hinggalah ke seksyen2 yg ntah brape bnyk. Fakhrul kbtolan ad misi penting; nk beli cover Ipad 3 bru dye..tu yg g pusing habis seksyen2 tuu..hehe. Spjg perjalanan plak dihidangkan dgn lagu Sami Yusof dan Maher Zain..layan gler bhai.. Waktu nie jgak lar aku dpt ber’ukhwah’ dgn Fakhrul lbih rapat. Yelah,brape lme duk bermukim kt rumah nenek dye..rase mcm jd ‘freeloader’ ade gak..huhu (hiperbola sgt ke ayat nie?) :p

Antara yg menarik,,tyme g kt Perpustakaan Selangor(PPAS) tu,aku dan Fakhrul teruja dgn kemudahan yg tersedia di sana. Lengkap,menarik,selesa,dan mcm2 lg lah. Bru lg dibuka krn berpindah ke tempat bru,tp rata2 mmg ramai yg berpusu2 mngunjungi library nie. Tu x ape,,tp yg lebih mengujakan ialah,,sewaktu sdg khusyuk menelaah buku (pdhal lbih mgadap laptop),,waktu Zuhur tlh pun masuk. Aku menghabiskan baki2 kerja,dan serentak dgn itu jga,,tiba2 ad pengumuman yg dibuat DJ library:

"Assalamu’alaikum..
Perhatian kpd pengunjung muslimin dan muslimat, telah masuknya waktu zohor.. Anda dijemput utk SOLAT BERJAMAAH di surau di tgkat G.. Terima Kasih"


PPAS. Cantik! =D

Walla weyyyhhh….!!! Ternganga kot aku. Nasib baik x ade org yg nmpak. Aku dan Fakhrul brpndgn,terkejut. Sure dye sme dgn ape yg aku fikir skrg nie,aku berbisik dlm hati.

***

Pada waktu mlm,aku dan Fakhrul bersiap2 utk ke KK12. Adli dan Umair dh mesej kt aku,,bile nk dtg UM nie,,sbb dh janji nk gather sme2 kt sne utk sme2 zoom ke program BigGer esoknya.

Ha, additional part. Kbtolan ad kwn2 aku yg terpaksa ‘reseat’ utk paper2 sbjek2 PASUM,so aku pun bruntung dpt berjumpa dgn mereka,terutama si Zuhair dan si Azamuddin (bkn beruntung sbb diorg kena reseat naa..huhu). Si Poje dgn si Kelo pun turut sme turun ke UM,tp diorg x reseat r. Masing2 ad agenda tertentu.

“Furqan,ble ko nk dtg UM nie?”
“Ak tgh ad kt Shah Alam jap. Eleh nk dtg UM bru msj aku eh? Ko mmg..”
“Ala,,ajarkan aku Fizik nie”
“Adui, sorry bnyk2 weyh,,aku nk ad program dlm seminggu nie. Ala sempat je nnti kn. Jgn bimbag aku akn tlg ajarkn stakat yg termampu.”

Begitulah perbualan ringkas antara aku dgn Azam suatu ketika.
Bila dh dpt bersua kmbali dgn shbt2 nie,iaitu Adli, Farid, Umair, Hakimi, Haikal, Asqa,rase rindu mmg sgt terubat. Even x smpai pun sbln berpisah. Sementara waktu mlm masih lg muda,kami ambil sepicing ruang utk melepakkan diri di Tasik KK12. Rase damai di hati. Alangkah..

24-28 Mei 2012

Ermm..yg nie aku xdpt nk citer detail lar plak,,biarlah gmbar2 yg menceritakannya..huhu :)










Lewat ptg pd 28 Mei,kami semua bertolak kmbali ke KK12,utk dijadikan sbg ‘terminal’ smntara mnunggu utk kembali ke kg hlmn masing2

“Wah,berdebar-debar nk smpai nie. Terserempak dgn junior2 nanti” Adli menarik nafas panjang.
 “Ha’ah. Kwn2 kita yg jd PP (pembantu pljar) pun sure ad skali. Waktu nie minggu MHS diorg kn?”

Sgera aku teringat,,utk sesi nie hnya bekas stdnt2 PASUM aje yg handlekn,tak mcm tyme aku MHS,,ad stdnt dgree yg jd PP,disbbkn diorg pd waktu 2 merupakan minggu ‘study week’. Mcm mane ye diorg nk handle 1000++ stdnt yg pergi dftr tu,aku berbisik sndirian.

Aku memikirkan secara tiba2 akn perbualan smlm antara Syed dgn Ammar,slh sorg junior APIDS yg turut mndaftarkn diri ke PASUM utk menyambung asasi.

“Apa? Tak ada MHS ke korg?”
“Ha’ah. Lpas pergi dftr,ambik brg2,then masuk bilik & dah,habis. Kalau nk tau, ad yg terpaksa jd ‘org ketiga’,sbb tak muat dh bilik,ramai sgt stdnt PASUM yg dftr. Ad yg terpaksa pindah ke kolej 11. Kolej 10 pun ad.”
“Smpai begitu skali? Dah tu mcm mane skrg?”
“Nk buat mcmane je, ktorg cuma duk dlm bilik jelah,ad kemas2 sikit brg. Org len semua duk sibuk dgn MHS. Rase lain pun ad. Huhu”

Tergamam. Mcamane ek? Pelik jgak ye. Syglah diorg xdpt join skali. Asalnya mmg niat nk bersua muka sbntar dgn junior2 APIDS,tp nampaknya kena berkampung lme sikit,krn kes nie perlu diselesaikan dlu. Caring dgn junior la katekan..huhu

 ***
“Shazard! Weyh jd PP eh?”
“Furqan! Ha’ah..bhgian kesenian”
“Haha tahniah2..mmg sesuai pun. Eh nk tnye jap,,knape dak2 APIDS xtrlibat dgn MHS nie ye?”
“Owh ttg tu. Actually ktorg x dpt information yg diorg join skali MHS. So ktorg x bg pape arahan la utk join. Tp kn kalau nk join silakan..blh aje”
“Owh mcm tu ke. Tqvm.. Orait slmat menghandle bdk2 ye. Pgalaman bru. Hehe”

Knape ye? Persoalan yg belum dijawab sepenuhnya lg.

***

“Eh,,Ariwibawa! Lme dh x berjumpa. Sihat?”
“Sihat alhamdulillah. Eh knape ad kt sini lg ye? Hari tu dh jumpa kn?”
“Hehe saje nk g jumpa dgn junior APIDS. Eh knape ye dak2 APIDS xdpt join MHS taun nie?”
“Owh ktorg xdpt info dr pihak PASUM utk stdnt2 APIDS. Sbb tu kot x ad skali. Tp nk join x ad mslh”
“Owh..ok tqvm”
“Pergi dlu ye. Ad nk wt short-meeting dgn PP jap lg”
“Orait..slmt jd PP tau. Huhu”

Kelihatan sebilangan PP berbaju merah sedang sibuk berbincang sesama mereka. Adzdzin plak sempat utk aku bersalaman je,sbb masing2 sibuk dgn urusan. Aku? Aku nk cari factor n & solution of dis problem!

***
29 Mei – 1 Jun 2012

“Macam nie,,td ad senior2 abg2 n akak2 ASIS wt sesi ta’aruf kt API. So ana agak mgkin API yg akn handle MHS ktorg kot. Tp x semua la dpt handlekn. Sbb diorg pun ad study week gak. Nie tentatif dye.”
“Ha’ah..nmpaknya mcm tu ler. Tp kt tentatif nie ad slot ttg pmbntgn kursus kt DTC. Mgkin nie skali dgn stdnt2 PASUM yg len kot. Kn?”
“Agaknyalah. Yg nie sure ktorg akn pergi.”
“Ana dh dpt jwpn. Rupa2nya mmg taun nie berlainan dgn yg lpas2 punya. Kalau diikutkan,bhgian kolej kediaman nie yg uruskan hal2 MHS,tp taun nie MHS terpaksa diuruskan oleh ex-PASUM disbbkn stdnt2 dgree yg kbnyknnya pgang jwtn dlm kolej tgh study week. Sbb tu PASUM x dpt maklumat ttg APIDS nie.. ok faham2”
“Ooo..”
“Tp jgn lpe utk slalu update dgn rumate anta ye ttg spjg apa yg brlaku tyme MHS. Takut2 ad info2 pnting yg terlepas. Manelah tau kn”
“InsyaAllah..ana slalu je tnyekn senanya..huhu

Lalu aku mnceritakn sedikit-sbnyk pgalamn aku brkenaan dgn MHS yg aku lalui pd tahun lpas. Rancak dgn sedikit gelak ketawa. Yelah antara event yg meninggalkan kenangan manis dan pahit waktu kt PASUM dlu.

***
“Ermm,biarlah ktorg yg tlg handlekn MHS utk antum ye. Nk buat tour keliling bgunan PASUM. Esk pagi blh?”
“InsyaAllah.. tak ad mslh. Mmg skrg tgh free nie”
“Kalau begitu,tlg smpaikn maklumat nie pd yg len ye”

Maka tibalah hari yg tlh kami rancang itu. Alhamdulillah,di smping gembira dpt menolong utk mengenali bumi PASUM,rasa bersyukur dpt berta’aruf bersama2 junior dgn lebih rapat lg.



Yang pakcik technician nie kan,,aku x sgka tyme nie dye dpt bg tazkirah bagus punya.

"Biasanya plajar2 nk dtg kt Auditorium nie akn slalu bwk payung. Takut2 hujan"
"Tp ktorg xdpt plak payung :( " slh sorg junior meyampuk sejenak
"Tak ade ke? Takpelah,,janji blh dpt payung emas kt pdg mahsyar nanti,,bile dg izin kt suami kahwin lebih"

Dan start tu lar bg tazkirah tak rasmi. Aku trgelak dlm hati cuma.

Slpas tu ad sedikit pencerahan dan pesanan dr Presiden SGPI/ASIS utk sesi 2011/2012, saudara Bakrin Sofawi (maaf,xde palk pic dye..huhu)


Kerabatapids93 :D :D

***

“Weyh,,cpat r ajarkn aku fizik. Aku risau nie” gesa Azam kpd aku stlh aku bertemu dgnnya di bilik tingkat 4. Bilik smentara utk buat revision bg mghadapi exam reseat diorg. Kelihatan Zuhair,Taqiyyuddin,Redha & Poje turut berada di dlm bilik tersebut.

“Ha yelah2..aku nk ajar la nie. Tp stakt yg aku ingat jelah. Apa yg x pham?
“Tgok soaln2 exam lpas yg tahun kita punya. Sbb katanya akn keluar sebijik. Yela reseat aje kn”

Pd waktu mlm jgak,,ktorg berpakat utk turun ke kafe utk stdy sbjek fizik,,sptmana yg pernah dilakukan sewaktu minggu exam pd bln April baru2 nie

“Adui, tak larat dh aku nk ngadap nie. Aku stop la kejap. Letih td blom hilang lg” Aku bersuara stlh penat mengajar. Yelah,prkara yg dh brlalu lme,kalu blh x nk ingt sgt pun. Tp kata2 Azam dgn tiba2 agak mnyedarkn aku la jgak.

“Eleh Furqan,,ko dlu ad pernah ckp yg kalau kita nk blajar nie jgn stkt nk lulus exam aje,tp biar dpt diamalkan dlm kehidupan seharian. Takkan ko dh x ingt. Kata nk amalkn” dan kata2 nie disokong oleh Poje secara percuma tnpa diminta.

Ceh,,tyme2 nie plak dye bg mutiara tu. Mmg x ad jln lain dh la aku nie. Tp aku ttp setuju dgn kata2nya. Aku meneruskan lg perbincangan sehingga agak lewat pagi barulah kami berhenti krn trlalu mngantuk.

“Good luck semua. Semoga dpt lulus ye.”

2-4 Jun 2012

“Semua stdnt APIDS dh brpindah dr kolej 11?” tnyaku suatu hari kpd Syuaib,slh sorg junior APIDS.
“Dah,skrg sdg berada dlm dorm sementara. Utk smntara waktulah namanya”
“Dorm?” aku jd kaget. “Kat mane tu?”
“Kat tingkat 3”
“Owh. Ad kosong lg tak”
“Ada. Bnyk je. Jomlah skali”
“Terima kasih”
 “Ha,g stu,,utk tgkat 6 sayap B nie stdnt pompuan yg menginap. Tak cukup utk ditampung Blok C & D”

Pulak. Hai ujian bebenor tahun nie ye.

***

Spjg dua hr ni nie aku skdr menginap x rasmi di tmpat dorm yg disediakan. Hehe takpe2. Nama pun sementara kn.

Spjg mggu nie jgak,,aku mgenali stdnt2 PASUM y glen,sehingga ad yg menganggap aku pun sbhgian dr stdnt PASUM utk tahun diorg nie. Tp aku juz xplain ttg kedudukan sbnar aku,dan aku x lokek utk share pgalamn aku dgn diorg brkenaan PASUM apabila peluang dtg bertamu.

Apa yg mengagumkan aku brkenaan dgn junior2 APIDS nie ialah,,diorg komited utk melaksanakan amalan2 kerohanian spt mmbaca al-Mulk sblom tidur,membaca mathurat pagi,berta’aruf dan bertazkirah. Malah turut diundang kpd stdnt2 PASUM yg len utk turut sme menyertai mereka. Melihat keadaan ini,aku berasa sgt gembira dan tenang. Jauh di sudut hati,mahu rasenye nk repeat balik asasi kt PASUM nie,,semata2 utk brsme2 skali dgn diorg nie. Tp apakan daya. Nk cari beban tmbh setahun lg ke? Huhu.. Hrpn semoga mereka terus istiqamah dlm aktiviti2 sebegini pd masa akn dtg. Chaiyyokk2!!

Pd ptg hari trakhir aku ditemani2 (atau menemani) junior APIDS,aku melangkah keluar,berjalan pulang meninggalkan KK12. Sudah tentu bnyk kenangan dan perkara2 yg aku pelajari spjg berada agak lama di KK12 stlh br’talak tiga’ dr mnjadi stdnt asasi pd April yg lalu. Segar-bugar dlm ingatan.

Bas bertolak pd waktu mlmnya,menuju kembali ke Terengganu.

~TAMAT~
READ MORE..
Lebih banyak lagi kenangan pada masa akan datang =)

Wednesday, June 20, 2012

.: Musafir 'Honda Wave' Menuju Kelantan :.


15 – 17 Mei 2012

Ooyeah!! Saat yg aku nanti2kn selama nie akhirnya mnjadi kenyataan. Antara perancangan yg disusun stlh mghabisi zaman asasi di varsiti. Menuju ke Kelantan brsme shbt rapatku,Mustakim utk aku menziarahi sgala2 yg berkaitan dlm hidupku. Eh apemende tu? Mksudnya peluang yg ada nie aku dpt ambik,,utk bertemu dgn shbt2ku yg menetap di Kelantan,jgak berpeluang menjenguk bumi Nilam Puri,iaitu APIUM. Tak kurg jgak bg Mustakim utk bertemu dgn shbt sekampusnya yg menetap di sne dan berpeluang utk menziarahi jiran lamanya. Plan kami utk ke sne adlh dgn menaiki motosikal. Ye,bermotosikal! Aku dan Mustakim sme2 bermotosikal menuju ke Kelantan. Aku meminjam sebentar motosikal 'Honda Wave' dr shbt baikku Muqri (Yob) krn sepatutnya dye turut skali dgn kami,tp Yob akn pergi sndiri ke Kelantan malamnya dgn menaiki bas dr UiTM Dungun disebbkn terpaksa mgambil short-course di sana. Perjalanan bermotosikal ini cuma skdr mengambil masa lbih kurg 3 jam shj. Suatu pengalamn menarik dan sgt gembira dpt menziarahi brsme dgn shbt2 rapatku sewaktu zaman persekolahan lg. Terharu jua krn sudi memenuhi undanganku utk sme2 ke sne. Bismillahirrahmanirrahim..

Dan secara ringkasnya,,nilah dye,,catatan spjg musafir di negeri Cik Siti Wan Kembang utk kali nie =)

1- Menziarahi nenek kesayanganku sebelah ayah di Kg. Padang Pak Amat,Pasir Puteh

Sudah tentu kehadiranku mengejutkannya. Tak pernah nk dtg2 ziarah sendiri2 sblom nie. Selalunya dtg dgn ayahku aje. Tp kali ini dgn seorg kwn. Aku lebih mesra dgn panggilan ‘Mek’. Bnyk jgak prkara yg dpt dikongsikn brsama. Pun begitu,,aku x berlama2 di sana,krn skdr mahu bersingguh sahaja,walaupun diajak oleh Mek utk tinggal bermalam sehari,namun aku menolak dgn cara yg baik. “Insya-Allah Mek,ada rezeki nk dtg lg”. Sekadar mampu mngukir senyum.

2- Menziarahi seorg kenalan seuniversiti dgn Mustakim. Sempat melaksanakan solat Zuhur di Masjid Kg. Melor



Mustakim dan sahabat sekampusnya

3- Menziarahi shbt brnama Zul Fadhli Ismail (Pali) di Kg. Pauh Lima

Pada mulanya aku x sure sgt dgn lokasi ke rumahnya,tp Pali dh maklumkn kpdku sejak awl2 lg. Dan akhirnya aku jumpa jua stlh Pali menjengukkan diri ke jalan raya di hdpn rumahnya. Syukur dpt bersua kembali. Ini kali kedua aku ke rumahnya stlh pertama kali sewaktu menuntut di APIUM Nilam Puri. Agak rancak jgak aku bersembang dgnnya,,sambil sembang2 (kalu dgn Pali len sikit sembangnye),, Pali menjamu aku dan Mustakim dgn murtabak. Mmg seleraku trbuka waktu tu,apatah lg skrg waktu tgh hari. Kiranya tu mknan tgh hari aku la tu..huhu. Setelah bersalaman dan mengucapkn terima kasih,,aku meneruskan perjalanan menuju ke Kota Baharu.

Baiti Jannati :) -pali-


4- Sepanjang perjalanan ke bandar Kota Baharu, bnyk pemandangan yg menarik perhatianku. Sungguh aku merinduinya saat aku pernah berjunjung di bawah ‘langit negerinya’ selama hampir setahun.


Tak pernah lupa nak singgah di sini : Kedai Buku Jafar Rawas
Antara simpang yg paling sibuk di Kota Bharu



5- Singgah di KB Mall, Kota Baharu

Nilah satu2nya sebuah ‘Mall’ yg aku smpai suatu masa dahulu. Bnyk jgak kenangan kt sini. Ehm..nk citer nie mmg pjg jgak la jawabnya..huhu



6- Rumah jiran lama Mustakim, Pengkalan Chepa

Hampir lewat maghrib kami smpai di sini. Menurut Mustakim,sewaktu kecil keluarganya menetap di sana. Skrg rasanya hampir beberapa tahun tdk bersingguh kemari,so dye mahu menziarahi smntara kebetulan berada di Kelantan nie. Jiran lamanya begitu terkejut dgn kehadiran Mustakim yg kini sudah besar pjg pun. Rasa trharu pun ada jgak melihat keadaan sebegini. Mereka mempelawa utk bermalam di sana shj,tp aku mengingatkan Mustakim bhw sudah berjanji utk menumpang bermalam di rumah sahabatku Zuhair shj. Mahu tak mahu terpaksalah jua kami meminta diri utk pulang malam tu juga. Sekadar smpat utk menikmati mkn mlm dan bersoalt jama’ shj di sana.



Surau berdekatan dgn taman perumahan di Pengkalan Chepa


7- Bermalam di rumah Zuhair di Kubang Kerian, Kota Bharu

Pada waktu malam sekitar pukul 9.30 lebih,kami bermotosikal menuju ke Masjid Kubang Kerian,krn mdpt pesanan dr Zuhair utk menunggu di sana sebelum dijemput. Lalu,aku turut memberitahu Yob utk jua ke sana,supaya dpt bertemu utk bermalam brsama2. Setelah smpai,aku seakan2 x mengecam akn susuk tubuh Yob yg sedang rancak bersembang dgn rakan sepengajiannya di sebuah kerusi batu. Serentak itu juga,Zuhair dtg bersama kereta Proton Wira  brsme seorg adiknya. Aku bersalaman dgn Yob dan Zuhair dan kami semua pun saling bersalam-salaman dan berkenal-kenalan. Yob dan 2 org rakanya dr UiTM Machang yg kedua2nya berasal dr Kelantan,jadi Zuhair pun senang dpt bersembang2 dgn mereka. Kami terhibur seketika dgn pertemuan singkat itu. Setelah mengucapkan terima kasih kp 2 rakannya itu,Yob pun menuruti Zuhair bersama2 aku dan mustakim,menuju ke rumah Zuhair yg x jauh dr masjid tersebut.

Setelah meletakkan brg2 di sudut ruang tamu (permintaan dariku sendiri), kami bercadang utk menikmati mkn malam bersama di slh sebuah restoran. Sepanjang perjalan pergi dan pualng itulah,kami sama2 brkenalan dgn lebih rapat dan bersembang seakan2 semuanya spt kenalan lama shj. Dari sebelum tidur,sehinggalah pagi esok pun,kami berkongsi cerita2,masalah2,isu2 dan bnyk lagi. Sempat jgak aku meminta penjelasan ttg apa yg berlaku dlm pimpinan JKP Asasi dgn pentadbiran PASUM dr Zuhair,dn skrg bru aku tahu apa puncanya. Setelah hampir pukul 10pg,aku meminta izin utk menuju ke APIUM Nilam Puri. Aku mengajak Zuhair utk turut brsama,tp Zuhair mempunyai urusan utk diselesaikan. Jadi,Cuma tinggal kami bertuga; aku,Mustakim dan Yob. Kami mengucapkan berbnyk2 terima kasih kpd Zuhair sambil bersalam-salaman, dan sebelum bertolak pergi,sempat utk aku bergambar sbg kenang-kenangan (ceh,,mcm dr perantauan lak..kui3~)


Mustakim, Zuhair & Yob =)

Frendz 4eva =))

8-Berjumpa dgn Ustaz Akhbar di APIUM Nilam Puri

Sudah aku maklumkan kpd Ustaz lebih awal utk bertemu dgnnya di Nilam Puri stlh lme jgak x bersua. Sudah tntu aku x sabar2 nk bertemu dgn ustaz yg bnyk aku terima ilmu dan nasihat drpdnya,jga bnyk kenagan bersama dgn ustaz nie. Setelah smpai di kwsn Nilam Puri,aku dpt merasakan satu keterharuan dan kepuasan krn dpt juga smpai di sana dgn usahaku sndiri,lebih2 lg bersama shbt2 sepersekolahanku yg sudi menemaniku dan aku rasaberbesar hati utk mengenalkan mereka kpd bumi Nilam Puri nie. Setelah bersarapan di Kedai Makan Azukie yg x jauh dr APIUM,aku menuju ke Musolla Al-Qosri utk menunaikan dhuha,sementara menunggu ketibaan Ustaz Akhbar. Sebaik shj selesai,aku melihat kelibat Ustaz di luar musolla,yg bru smpai di pintu musolla juga.Entah mcm mana ustaz tahu aku berada di sini aku pun xpasti. Lalu aku segera bersalaman dgnnya dgn penuh rasa hormat dan rindu,,diikuti oleh 2 shbtku itu. Setelah mengmbil tempat di sebuah kerusi bangku brdekatn dgn musolla,spt biasa pasti ustaz dan aku bersembang dan berkongsi cerita,di samping berkenal-kenalan dgn 2 org shbtku itu. Ustaz mnjelaskn bhw ramai jgak rakannnya yg ada di Unisza dan UiTM Machang,sptmana yg dikenali oleh Mustakim dan Yob itu sndiri. Setelah memasuki waktu Zuhur kami bersiap2 utk bersolat di masjid Kg. Laut,cuma ustaz Akhbar mempunyai urusan di pejabat sebentar,jadi kami bertiga shj yg ke sana. Sengaja memilih ke sana utk membiarkan Mustakim dan Yob merasai sndiri suasana masjid yg tertua di Asia Tenggara nie


Lebih dr 1001 memori bermakna di sini ^.^


7- Lanjutan utk bermalam semalaman di APIUM Nilam Puri

Sepatutnya aku sudah pulang ke Terengganu,tp disebabkan bbrapa faktor aku mahu bermalam jua utk semalaman di Nilam Puri nie. Selepas menikmati mkn tghari di sebuah kedai mkn yg berhadapan dgn APIUM,Yob menunggu rakannya utk menjemputnya kembali ke UiTM Machang,katanya ad program sblom kemasukan smester baru nanti. Manakala Mustakim membawa motosikal sendirian tnpa ditemaniku pulang ke Terengganu. Setelah kami semua saling bersalaman dan mengucapkan terima kasih,kami pun berpisah menuju ke destinasi masing2.

Tak terfikir plak ttg Fitri dan Redha rakan yg satu kursus dgnku (APIDS) yg kbetulan berada di APIUM sana yg perlu repeat sbjek Kemahiran Quran ats sbb2 trtentu. Menginap sebentar di bhgian paling bwh dan bilik trhujung,aku mndpati Pojie turut sme berada di sana apabila aku mengunjunginya. Sambil brhadapn dgn laptop (online brgkali),aku bersembang dgnnya disertai dgn Fitri dan Redha yg terbaring di katil masing2;ttg kos,cuti,dll. Pojie memberitahuku bhw sblom nie pernah dtg skali ke sini. Taqiyyuddin pun ada jgak. Tp pd waktu ptgnya Pojie terpaksa utk pulang ke rumahnya kmbali di Besut krn ada urusan. Jadi aku menawarkan diri utk menemani semalaman bersama Fitri dan Redha.

Lewat ptg aku bersama Fitri dan Redha keluar sebentar utk makan malam. Aku tak menolak,lagipun dh lme jgak aku tak ‘menjenguk’ kdai2 mkn sekitar Nilam Puri nie. Boleh jgak nk temankan diorg skali semenjak aku nie jarang2 brsama2 dgn diorg.

Fitri & Redha

Pada malamnya,aku mnemui kmbali Ustaz Akhbar yg katanya mahu bermalam sementara di biliknya yg merupakan bilik penyelia yg disediakan oleh pihak kolej utknya,maka aku x keberatan utk menemaninya krn melihatkan kesiahatan ustaz yg x berapa baik pd waktu itu. Bnyk aku dgr cerita2 dr ustaz. Katanya sebaik shj pulang dr Kuala Lumpur,kesihatannya agak terjejas dan kbtulan pd mlm tu diadakan satu mesyuarat di bilik JTK brkenaan dgn perjalanan MHS yg akn diadakan pd hujung bulan nie. Sempat aku meneliti minit mesyuarat. Ahli2 mesyuarat pula lgsung x asing bg aku,iaitu Ustaz Hazrul,Ustaz Syed,Ustaz Zamri dan Ustazah Wan. Sambil mesyuarat,aku lagaknya spt ‘pembantu rumah’ menolong mengemaskn bilik ustaz stakat mana yg mampu,terutama membasuh pinggan-mangkuk krn menurut ustaz x ‘trbasuh’ semenjak ramai anak2 muridnya ‘menginap’ sementara di biliknya sambil menikmati mkanan lalu ‘trlupa’ utk ‘clean up the mess’ org kampung ckp. So,tak kisahlah,malah rasa gembira plak yg wujud sbb dpt berbakti kpd ustaz sendiri smentara bersingguh di Nilam Puri nie. Sementara ad masa mlm tu,aku berulang-alik dr bilik Fitri dan Redha utk menemani sebentr diorg. Aku sengaja ‘menyerahkan’ laptop kpd mereka krn menyedari akn ‘kesunyian’ yg melanda trhdp diorg. Takpelah,,cuma utk seharian je,ptg esk aku dh nk pulang pun. Lewat malam barulah ustaz selesai dan aku melelapkan mata di ruang tamu biliknya.

Pada pg esoknya,aku bersarapan bersama2 dgn ustaz. Kemudian ustaz meminta diri utk bertemu dgn Ustaz Hazrul dan beberapa lg penyelia kolej yg lain(Ustaz Syed & Ustazah Wan shj yg ada) utk sesi gotong-royong bersama pekerja2 yg lain. Pastinya aku teringin utk bertemu,tp rasa agak segan2 plak nk ‘menyibukkan diri’. Lgpun aku sorg2 plak,yg dtg sendiri kt Nilam Puri nie,sudah tntu rasa segan. Tp ustaz mengesyorkan supaya pergi aje jumpa. Katanya Ustaz Hazrul suka anak2 muridnya menyapa dan menegurnya, x spt diri ustaz yg agak ‘serabut’ bila brtemu dgn anak2 muridnya krn pasti bnyk soalan2 yg dilontarkan terutamanya soalan ‘emas’ memandangkan ustaz masih lg bujang (hehe faham kan?). Aku dgn rasa agak berdebar2 menuju ke sebuah kerusi bangku di mana kelihatan para asatizah berada di situ,skali dgn Ustaz Akhbar dan bbrapa pekerja. Melihat kelibat diriku,ustaz segera mempelawaku utk bersarapan sejenak dgn kuih2 muih dan air the yg terhidang di ats meja batu itu. Tp aku surely rase segan. Selepas bersalaman, dgn tiba2 Ustaz Hazrul berkata(lebih kurang skdr yg aku ingat):

استريح هنا” Ustaz menyuakan tempat duduk kpdku.

Angguk

Ah sudah! Kalu nk berbahasa Arab nie mana la aku nk ingt bnyk2. Terimbas segala apa yg tlh aku pelajari bersama Ustaz Hazrul selaku guru Bahasa Arab spjg aku menuntut di Nilam Puri nie.

؟ هل أنت جوعان أو شبعان
شبعان يا أستاذ, شبعان

Ikutkan nk balas ‘Sebenarnya td dh pergi sarapan dgn Ustaz Akhbar’ tp disebabkan aku ditanya secara ‘on the spot’ dlm bhs Arab, dan aku xtw macam mana nk terjemahkan dgn cara yg cepat(situasi yg selalu brlaku kpd org yg belajar bahasa asing), maka aku skdr menganggukkan kpala beberapa kali smbil tersenyum.
Apabila Ustaz Hazrul mengalihkan topik berbual dan berbincang dgn asatizah yg lain barulah aku berasa lega sedikit..huhu. Yelah2,sememangnya kena rajin2 belajar bhs Arab kok gitu sih? Bkn skdr fasih bljar  bila nk jwb exam je kan?

Para asatizah yg disayangi semua =)

Kira2 pukul 3.00 ptg,aku meminta diri kpd Ustaz Akhbar utk pulang ke Terengganu. Sambil memberikan sedikit wang saku, ustaz menasihatiku agar berhati2 di jalan raya. Sempat jgak aku brtemu kmbali dgn Fitri & Redha,dgn bersalaman sambil berpesan agar2 belajar rajin2 di sini. Semoga dpt bertemu lagi insya-Allah.


Sudah tentu pengalaman sebegini amat manis dlm ingatan. Dari awal sampai mula aku dpt merasai dan memperoleh sptmana yg aku inginkan. Segala kenangan selama setahun di bumi Kelantan suatu masa dulu cukup2 menggamit perasaan di hati. Alhamdulillah,,syukur kpdMu ya Allah krn mengizinkan diri utk menziarahi Kelantan kali ini. Ada rezeki insya Allah dpt berkunjung ke mari lagi. 


~TAMAT~
READ MORE..
Lebih banyak lagi kenangan pada masa akan datang =)

Friday, June 15, 2012

.: Kalau Dah Namanya Kenangan :.

Assalamu’alaikum w.b.t..


[Tajuk asal : Ucapan Penghargaan Khas Buat Teman Seperjuangan PASUM 2011/2012]


My group in PASUM ^^

Entri nie aku wujudkan semata2 utk mghargai setiap insan yg aku temui di bumi Pusat Asasi Sains Universiti Malaya(PASUM) sesi 2011/2012,selama aku menuntut ilmu,di sini. Tapi kali nie fokusnya kpd stdnt2 la. Seriously,aku x sgka berada di bumi PASUM nie mnyebabkn bnyk kenangan trlakar hingga aku rasa trpanggil utk menukilkan sdikit-sebanyak di sini.. Ermm..merasai satu ‘kehidupan’ dgn kalian,tiap2 satunya menjadi suatu pengalaman yg indah dan berharga. Tapi, yg penting bnyk perkara2 baru yg dpt dipelajari,either officially or not.

Betul3~ (gaya Ipin berkata) http://www.emocutez.com

Erm..pada mulanya nk tulis specificially utk setiap org,tp rasenye lebih senang aku wt groupings la..(jenuh kowt nk wt dlm hmpir 1000 org yg aku jumpa,,sedangkan stdnt2 PASUM nie mmg standard 1000+ tiap2 sesi..wah),,so aku ‘group’kn jela setiap insan brdasarkn kpd keadaan dan cara hidup mereka dan cara aku bersua muka,tgn,& bdn seluruhnya dgn mereka,walaupun dlm satu2 masa ad shj aku berjumpa di suatu masa2 yg lain,but then secara overallnya inilah dia:

Owh jap2,,kbnykn aku guna nama2 nie mengikut nama samaran,short-form dan nickname fb sbb x sure nama sbenar apa,tp xkisah la kn,janji aku dpt ingat akn mereka. Okay,nie dia:

The 1st tyme that we met are : Dak2 sel 32 for sure – spjg minggu MHS kitew.
Special utk mereka,aku ltak r gmbar sekeping utk kenangan bersama..hehe





And for floormate2 aku tingkat 1 sayap A,terutama jiran rapat aku: Asyraf Hanis & Adlan..juga yg lain2 spt Razmie,Arif Sazali,Abdul Aziz,Isa,Idrus,Shamin Afif,Ariff Affandy,Adam Rozali,Sayuti Damiyati(Sai),Amirul Daniel,Shazard,Muaz..dll..(xdpt nk ingat semua..huhu),,thanks dpt jd floormate utk aku slama hampir stahun nie..kuang3~ http://www.emocutez.com


Buat geng2 spt Faez Paka Ganu Shahiran Shafee,Muhammad Fitri,Mohamad Hafiz Ghani,Hafiz,Ikram Razak,Firdaus Habali,Muhammad Hadi Abd Wahid n geng2 'Ganu Kiter' yg len,,mekasih sbb dpt jd geng dgn aku,dtg dr bumi pantai timur utk sme2 blajar di PASUM nie.. :)


Penting jgak,,buat mereka iaitu Wan Noor Afzanizam,Nur Syahira Zakirin, Syafinaz,Rabiatul Fatihah,Nor Aiman,Ruzaimah,Rasyidah Rehir..antara yg mewakili pimpinan asasi,,congrats for your responsibilities to ‘look after’ the 12th college this session(v-sign). And then,aku agak bertuah gak,,disbbkn sbhgian shbt2 APIDS aku ad yg mewakili asasi kolej gak,,so kdg2 ade je dpt ‘keluar-masuk’ dlm ruang pentadbiran diorg nie..n dpt la cilok2 sikit mklumat2 ttg progrm lbih dlu sblom di'publish'kn kpd org len.means that,,aku dpt ,maklum lbih awl lg la..hehe..pengalaman tuu..peace!!~ (v-sign,again).http://www.emocutez.com

Yeaahh!! Nilah dia: Kamal & the geng, dak2 klantan yg tak jemu2 buat lawak antarabangsa sesama mereka,smpai aku pun nk tergelak(nseb baik x over gelaknya)http://www.emocutez.com Senang hati dpt member2 cmnie. Kdg2 antara mereka yg sudi kongsi soalan test bio sblum glirn ktorg ambik (ups..agak kantoi di situ..haha) adela sikit2..bkn semua pun..huhu :p  http://www.emocutez.com 



Kpd Zaid Najib (roommate Fakhrul Islam-stdnt APIDS),thanks sbb bg tumpang duk dlm bilik(haha perlu ke mention),skali gus dpt share something2 yg baru..
Juga utk Azhif Ezzudddin(roommate haikal-stdnt APIDS),,thanks dpt ber’tutorial’ brsme..n bnyk share info2 about everything..kui3..


Nie lg special,,iaitu Muhammad Nasri: bnyk ajarkan aku dgn lab dan tutorial fizik..w’pun xbnyk ksmpatan bertemu tp sgt menghargainya. Thanks buddy. Good friend! http://www.emocutez.com  



Tak lupa,,kpd mereka iaitu Muzakkir,Adzdzin,Afiq,Izzat,Khairom Muslihin,Ayub dll yg ad bersama2,sudi memberikan senggang waktu utk bertadarus al-Quran setiap kali slpas mghrib,dan mentadabbur makna setiap bacaan,sekali gus ad sbhgiannya yg menjadi sukarelawan ‘Sahabat PASUM’ utk sesi kali nie,,sudi utk melaksanakan tggungjawab sbg pelajar Muslim..mubarak ‘alaikum.. =)

Buat mereka yg bernama Farid Dali,Eazarizal Hakimiey,Adli Badiuzzaman,Umair Zanil,Raden Muaz dan Rashid Admon..aku sgt gmbira dgn kalian dlm kita sme2 berada dlm suatu ‘Bulatan Colleseum’ yg sgt menggembirakan hati. Walaupun ssh utk berada brsme(disbbkn jadual study kita berbeza2) tp pasti akn ad waktu yg diluangkn semata2 utk brtemu antara kita.. Osem!! =D


Jugak,,utk Ridhwan,Asmadi (Madi Sham) dr group E1,,thanks dpt pinjamkn bilik dan 'tenaga' dan masa anda utk sme2 siapkn tutorial..trbaeek lah!~ :D


Yang lain2 lg(bnyka la jgak) spt Ariwibawa(penghulu yg bnyk berjasa),Fitri(3,4..hehe),Abu Ayyub al-Ansori,Rasyid Johar,Shahiddin,Najmi,Syafiq Hasnadi,Hafeez Fikri,Addin,Herman Shah,Ahmad Balian,Takyuddin Shaarin,Faiz Taqiuddin,Zulkarnain Manan,Ameerul Haikal,Amirul,Izzuddin,Yuzzarriq (Yuz) …(bla3..)..maaf ler xdpt nk share pengalaman aku dgn tiap2 sorg nie,,coz yg ad pun dh cukup bnyk pun..insyaAllah next tyme kalau ad mse aku story2kn la ye.. :3 http://www.emocutez.com

Tak lpe utk ‘clans-of-princess’,,bkn xnk state nama ke pape,,tp xdpt nk knal rapat sgt..and bkn semua la yg blh aku state,tu pun yg ad 'story' dgn aku(sikit jee..hehe) like Fatimah Huda,Ramona Jane,Hayatun Syamila dll..(ha,dll nie pun sikit je tau). Usah bimbang,anda semuanya comel2 blake.. :D
http://www.emocutez.com

Dan raaamaiii lg lah yg ad aku cam@knal tp dye xknal,,yg dye knal aku tp aku xknal dye,,yg  xknal lgsung pun..semuanya ad(yg knal mcm insan2 kt ats 2 lg la)..tyme pergi lawat n lepak bilik2 kome,either bertembung kt koop kolej or pasum(x lupa kt vending machine,mesin gedegang,dlm lif..hek3),or lepak2 kt kafe kolej atau pasum,,lepak2 kt tasik ke, jumpa tyme berulang-alik dr kolej ke bgunan PASUM,atau waktu kuliah kt DKU or Audi(kdg2 ad smpat bertegur-sapa  tyme wktu tutorial),,ad jgak bertembung tyme gi ambik exam kt bgunan exam kt Bank Islam Centre atau tyme di Dewan Peperiksaan nun jauh di sana..,,n mcm2 lg la yg xdpt nk state semua kt sini..jenuh la gamoknye..huhu. http://www.emocutez.com 


Turut sama dgn kjadian2 atau peristiwa kt kolej kediaman spt cmpak kwn dlm tasik smpena hr lahir@prkara lain,men2 laser suluh2 org,mnjerit2 memekik waktu mlm bile terjadinya something..kdg2 smpai bertengkar blok B dan blok C(sigh)..n aku tyme 2 xnk layan pun..hem. Tak lebih dr skdr utk cerita,dgn mengambil teladan dan pengalaman dlm nukilan kenangan buat diri yg cuma insan biasa2 saja.. :) Mungkin aku xknal hati budi korg,dan korg ad yg bkn knal sgt dgn aku pun,but then bkn suatu penghalang utk aku mengikat tali silaturahim selagi diri ini berjiwa Muslim..dan aku tega utk mghadapi semua dan sgala yg berlaku spjg tahun berada di bumi PASUM yg indah nie..

Terima kasih krn melakar suatu kenangan dan pengalaman dlm kehidupan buat diriku ini(cewah),,sama ad secara sedar,separa sedar@tak sedar lgsung pun.. skali skala ad bnyk jenis pencil colour dlm kehidupan nie best jgak,life become more colourful you know!huhu..

Tahniah utk result masing2 dan tahniah utk tawaran utk further study. Selamat meneruskan pelajaran dan perjuangan kalian utk sarjana muda dlm pilihan kursus masing2.Walaupun x di bumi Universiti Malaya sekalipun,kalian tetap akn berupaya utk mncipta kegemilangan..dan kalian tetap di hati.. Tahniah utk semua ye..moga berjumpa lagi pada masa akn datang.


Sori bbanyk jika ad kata2 yg trsinggung di sini..atau mana2 yg kurg. Maafkn jua dr diriku yg biasa2 nie jika ad sebarang kslhn & kesilapan yg disengajakan atau secara x sedar..
Kalau dah namanya kenangan..! Huhu..  http://www.emocutez.com

*Sebahagian scene di PASUM & KK12..have a look out! =)


Kuliah Pelajar2 Hayat 1

Kuliah2 Pelajar Fizikal

Antara lecturer yg mengajar: PM Dr. Abu Bakar
Program Solat Hajat PASUM oleh JKP Asasi
Tasik KK yg indah waktu malam

Antara pengisisan dr SAHABAT PASUM
Program RFQOH PASUM
Eksperimen Biologi: Pemerhatian spesies

Ekxperimen Fizik
Eksperimen Kimia
KK12 Blok A & B

Tinggal kenangan buat semua yg pernah menuntut di sini. Jumpa lagi!

READ MORE..
Lebih banyak lagi kenangan pada masa akan datang =)